Bosiljak

Bosiljak

Dragi naši, svima nama je poznat bosiljak, najčešće kao začin u kuhinji. A da li i koliko znamo o lekovitim svojstvima ove biljke?

Poreklom je iz Azije, pre svega raste u toplim krajevima, ali se danas može videti i kao ukrasna biljka na mnogim balkonima i stolovima. Bosiljak je u južnu Evropu stigao iz Persije, prelazeći svoj dugi put preko Egipta i Grčke. Smatra se da je u zemlji iz koje potiče bio sveta biljka posvećena bogu Višnu, a u Ajurvedi (drevni način lečenja u Indiji), našao je primenu u lečenju brojnih oboljenja.
U starom Rimu se koristio protiv „uroka“ i smatralo se da svojim prodornim mirisom može da otera zle duhove.
Danas je izgubio svoje značenje magijske biljke, ali i dalje ima veliku ulogu u tradicionalnom mediteranskom kulinarstvu kod pripremanja velikog broja jela i specijaliteta.

Procenjuje se da je količina esencije dobijene destilacijom pomoću vodene pare 1L na 100kg sveže biljke. Miris je oštar i prodoran, a eterično ulje je žućkaste boje. Među brojnim svojstvima ove biljke, možemo navesti njeno antidepresivno dejstvo, kao i sposobnost poboljšanja koncentracije. Pored toga poseduuje i izrazito antiseptičko svojstvo, blagotvorno je kod mišićnih kontrakcija, bolova, grčeva itd.

Za poboljšanje koncentracije, odnosno osvežavanje prostora, možete koristiti prokuvanu vodu u kojoj je uronjena grančica bosiljka. Za ishranu treba posebno voditi računa, posebno kod primene eteričnog ulja, jer u većim dozama ulje može škoditi.

Za sprečavanje opadanja kose, za njeno jačanje i brži rast, možete koristiti losion sa biljnim uljem, u koji se dodaje 10-15 kapi esencije bosiljka i 10-15 kapi esencije ruzmarina. Dobro promućkajte pre upotrebe, stavite losion na suvu kosu, ostavite neko vreme da deluje a nakon toga kosu operite blagim šamponom (preporučujemo Herbis šampone)

U slučaju prehlade, usled koje može nastati zapušenost nosa, možete udisati lekovitu paru iz posude u kojoj ste stavili mešavinu sode bikarbone i 2 kapi eteričnog ulja bosiljka, 2 kapi ulja eukaliptusa i 2 kapi čajevca ili limuna/narandže. Paru udišite 2 puta na dan.

Ukoliko patite od blage depresije, možete primetiti inhalacije nasuvo, stavljajući 1-2 kapi esencije bosiljka i 1 kap nane na maramicu. Po potrebi primenjivati nekoliko puta dnevno.

Upozorenja:
Nikako ne koristiti ulje u toku trudnoće. Ulje se ne sme koristiti ni kod obolelih od epilepsije. Ulje se nikada ne upotrebljava koncentrovano, potrebno ga je uvek razblažiti. Ukoliko se unosi hranom u većoj količini, može biti otrovno!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *