Eukaliptus

Eukaliptus

Eukaliptus je drvo poreklom iz Australije, koje je u 19. veku bilo na glasu zbog svoje upotrebe u isušivanju močvara, kada je sađen u velikim količinama.
Ipak, još su Aboridžini, domorodačko stanovništvo australijskog kontinenta, prepoznali i cenili svojstva eukaliptusa, koristeći ga u lečenju temperature i kao veoma efikasan antiseptik.
U svojoj matičnoj zemlji može dostići neverovatnu visinu od 100 metra, a postoji oko 600 vrsta ovog drveta koje se danas gaji u celom svetu.
Procenat esencije eukaliptusa, dobijene destilacijom vodenom parom, prilično je visok, tako da se od 50 kg listova, dobije oko 1L esencije. Dobijena tečnost je u većini slučajeva bezbojna i ima svežu i oštru aromu, koja se oduvek koristila za aromatizovanje brojnih farmaceutskih preparata i lekovitih bombona.

Iskustvo pokazuje da nema ničeg boljeg i efikasnijeg za prečišćavanje ustajalog vazduha od esencije eukaliptusa. Par kapi u aroma lampici brzo će osvežiti vazduh, a prostor će odisati čistoćom.
Da biste insekte držali podalje od sebe, možete u kremu za telo (po mogućstvu neparfemisanu) dodati nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa, a zatim je namazati na delove tela koje želite da zaštitite.
Od eteričnog ulja eukaliptusa možete napraviti osvežavajuću kupku za početak dana, tako što ćete 15 kapi eteričnog ulja eukaliptusa sipati u bočicu od 250 ml neutralne pene za kupanje. Dobro je promućkajte pre upotrebe i koristite je kao uobičajenu penu za kupanje.

Antiseptičko dejstvo eukaliptusa korisno je u lečenju povreda i uboda insekata. Možete navlažiti oblogu koja će biti u dodiru sa delovima koje treba tretirati i direktno je staviti na obolelo mesto. U slučaju prehlade i gripa, mogu se primenjivati inhalacije, tako što ćete u malu posudu s toplom vodom sipati 1 kašiku sode bikarbone i 3 kapi esencije eukaliptusa, 2 kapi šumskog bora i 2 kapi limuna i/ili čajevca. inhalirajte se dva puta dnevno.

Eterično ulje eukaliptusa, zahvaljujući svom osvežavajućem dejstvu, blagotvorno utiče na poboljšanje koncentracije u radu i učenju.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *