Kamilica

Kamilica

Kamilica je poznata više od 4000 godina, čuvena je po svojim značajnim i potvrđenim svojstvima, zahvaljujući, na primer, kamazulenu. To je supstanca koja eteričnom ulju daje karakterističnu boju i pruža mu veliko antiinflamatorno (protivupalno) dejstvo, kao i sposobnost brzog zarastanja rana.
Stari Egipćani su kamilicu smatrali svetom biljkom boga Sunca- Ra, a koristili su je i arapski lekari, koji su izdvojeno eterično ulje upotrebljavali u lečenju neuralgija i reumatizma. Naziv „chamomilla“ potiče od grčkog termina „khamaimelon“ što znači „zemljana jabuka“, a odnosi se na sličnost koju cvetovi ove biljke imaju sa mirisom zrele jabuke.
Procenat dobijene esencije je 1L na 350kg cvetova. Aroma ove lepljive materije je slatkasta, a boja, naginje ka plavoj.

Prostor možete osvežiti stavljanjem nekoliko kapi esencije kamilice u odgovarajuću lampu ili raspršivač. Esenciji možetre dodati i eterično ulje nerolija.

Čaj od kamilice poznat je po svom opuštajućem dejstvu, pa ga možete ispijati uveče pre odlaska na spavanje. Za pripremu čaja preporučuje se korišćenje suvih cvetova kamilice.

Za otklanjanje sitnih bora na licu, možete pripremiti ulje koje ćete koristiti uveče. U 10ml ulja jojobe, nakapajte 4 kapi eteričnog ulja kamilice, 8 kapi ružinog ulja, 4 kapi neurolija, pomorandže ili mandarine. Nekoliko kapi možete staviti na predeo koji ćete tretirati i blago ih utrljavati radi boljeg upijanja. Iako rezultati neće biti odmah vidljivi, ipak, posle tridesetak dana, sigurno ćete zapaziti poboljšanje. Štaviše, ova mešavina ima opuštajuće dejstvo, što će vam omogućiti da se bolje odmorite.

U slučaju stomačnih grčeva ili dizenterije, odnosno bolova u stomaku, čaj od kamilice može imati blagotvorno, umirujuće dejstvo. Ukoliko se pak umorite sedeći pored kompjutera, dobro bi bilo primeniti masažu ramena pomoću smese od 10ml bademovog ulja, 3 kapi eteričnog kamilice, 3 kapi ruzmarina i 1 kapi nane.

Kamilica može ublažiti nervnu napetost, melanholiju, anksioznost, stres i depresiju. Umirujuće dejstvo se postiže primenom inhalacija nasuvo. Za antidepresivno dejstvo može se koristiti kombinacija kamilice i nane. Esencije ovih biljaka možete koristiti za oplemenjivanje prostora tokom svih godišnjih doba.

Upozorenja:
Eterično ulje kamilice ne treba se koristiti tokom trudnoće. U prodaji se često mogu naći lažna eterična ulja kamilice sa veštačkim sastojcima. Vodite računa pre kupovine. Eterična ulja uvek treba koristiti oprezno. Za više informacija, uvek se konsultujte sa lekarom ili farmaceutom.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *