Lavanda

Lavanda

Lavanda je višegodišnja grmolika biljka, koja potiče sa mediteranskog područja, a posebno je zastupljena u južnoj Evropi. Danas je Francuska zemlja u kojoj se lavanda najviše uzgaja, naročito u provansi, gde se u vreme cvetanja može uživati u nepreglednim poljima ljubičaste boje.

Lavandu su u još u davnim vremenima cenili zbog njene raznovrsne upotrebe , kako u medicinske, tako i u kozmetičke svrhe. Stari Grci su, na primer, ovom biljkom lečili gušobolju i poremećaje disajnih organa.
Stari Rimljani su je koristili u javnim kupatilima za mirisno oplemenjivanje prostora i kao dezinfekciono sredstvo. Često se koristi protiv moljaca, insekata i uopšte parazita. Već su uobičajene mirišljave kesice s lavandom koje se stavljaju između odeće u garderoberima.
Eterično ulje je bezbojno i ima karakterističnu, jaku, cvetnu aromu. Ovo ulje je jedno od najvažnijih i najdelotvornijih u primeni aromaterapije, tako da bi ga uvek trebalo imati u ormariću za lekove.

Za prečišćavanje vazduha, najbolje je koristiti lavandino ulje pomešano sa uljem limuna, bergamota ili pomorandže. Nekoliko kapi lavande, koje se stavi u vodu aroma lampice, osvežiće vazduh i održavati ga čistim dugo vremena.
Potpuri (mešavina mirisnog bilja) koji se proizvodi sa cvetovima lavande, daće vašem domu notu svežine i vedrine.

Esencija lavande se ne koristi u ishrani, ali je prelepo klasje sa cvetovima idealno za ukrašavanje. Vaza sa cvetovima lavande učiniće atmosferu opuštenom i prijatnom, zahvaljujući delikatnom mirisu ove biljke.

Da bi vam koža bila čista, možete napraviti tonik od eteričnog ulja lavande, njegovim adekvatnim razblaživanjem. Tonikom možete čistiti kožu svakog jutra kako bi koža izgledala sveža i odmorna.
Ukoliko ste dugo izloženi dejstvu sunčevih zraka, pa vam se pojavi crvenilo na koži, umirujući gel od aloje i lavande ima umirujuće dejstvo, te ga je potrebno naneti na predele koji su bili zahvaćeni sunčevim zracima.
U slučaju opekotina prvog stepena, najdelotvornije je ulje lavande.

Ukoliko prostor spavaće sobe osvežite etarskim uljem lavande, bolje ćete spavati.
U slučajevima uboda insekata ili paukova, biće dovoljno da povrećeno mesto tretirate razblaženim rastvorom ovog etarskog ulja par puta dnevno.

Eterično ulje lavande deluje na nervni sistem, tako što podstiče opuštanje i reguliše disanje, koje je, u stanju uznemirenosti, kratko i ubrzano. Preporučuje se da se prostor oplemeni korišćenjem aroma lampica ili kamenja, štapića i raspršivača.

Upozorenja:
Unošenje velikih doza eteričnog ulja lavande može prouzrokovati poremećaj probavnog i nervnog sistema i izazvati ošamućenost. Ulje nemojte koristiti zajedno sa lekovima i terapijama koje sadrže jod ili gvožđe. Za više informacija posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Izvor: Stefanija Del Prinčipe-Luiđi Mondo, Eterična ulja

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *